Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Stumfilm: “Køresvenden” (1921) – Helleruplund Orgelfestival 2022

Dato
Søndag d. 2. oktober 2022, kl. 19:30
Sted
Helleruplund Kirke, Bernstorffsvej 73, 2900 Hellerup
Medvirkende
Mattias Wager
Pris
Gratis adgang

Filmen fremvises af Jespers Rejsebiograf.

Victor Sjöströms berømte filmatisering af Selma Lagerlöfs roman.

Køresvenden foregår nytårsaften i en unavngiven by. Den frelsende engel Edit - ugift kvinde der har viet sit liv til Frelsens hær og til sammen med moderen at åbne et herberg i den lille by - ligger for døden med tuberkulose. Hendes sidste ønske er, at der bliver sendt bud efter David Holm. Manden til hvem hun har tabt sit hjerte. Da hun opdager, han er gift og hans kone har forladt ham, sætter hun i stedet alt ind på at de to skal genforenes og familien reddes - med katastrofale følger for hustru og børn. David Holm er en fordrukken hustyran.

Nytårsaften tilbringer han i drikkelag på kirkegården, hvor han underholder med sagnet om Køresvenden. En ulyksalig sjæl er i Dødens tjeneste og må køre dødskærren. Det sidste menneske, som dør i det gamle år, må tage denne skrækkelige tjans. Drikkebrødrene forarges over at David har afslået Edits bøn om at tage afsked med hende på dødslejet. De geråder i slagsmål, og David falder død om, netop som nytårsklokkerne ringer det nye år ind. Dødskærren kommer kørende over kirkegården og samler David op. Og nu må han køre den tunge tur rundt til alle de mennesker, der elsker ham mest, og som han har skadet mest. Den dramatiske og bevægende historie ender med en række stærke forsoninger og forløsninger af skyld, svig og svigt.

Den svenske organist Mattias Wager er uddannet på konservatoriet i Stockholm hos Torvald Torén, Mats Åberg og Anders Bondeman med videre studier i udlandet hos Johannes Geffert (Bonn) og Naji Hakim (Paris). Prisvinder ved flere internationale orgelkonkurrencer og førsteprisvinder ved St. Albans International Orgelkonkurrence har gjort ham til et eftertragtet navn på den europæiske orgelscene. Han har bl.a. spillet koncerter i St Paul's Cathedral, London, Notre Dame de Paris, Kölner Dom, samt mange andre steder og festivaler i hele Europa og i Brasilien. Siden 2011 har Mattias Wager været domorganist ved Storkyrkan i Stockholm og ved Sveriges største orgel i Stockholms Rådhus. Som underviser har han arbejdet på konservatorierne i Piteå, Malmø, Gøteborg og Stockholm. Siden 2017 har han været medlem af Kungliga Musikaliska Akademien.